Aktuell Historia

20 september -22

Bengt Dennis, tidigare chefredaktör på DN, utnämndes till Riksbankschef av Olof Palme 1982. Under hans ledning höjdes marginalräntan år 1992, under ett par dagar, till 500 procent.

https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/historia/historisk-tidslinje/1900-1999/bengt-dennis-blir-riksbankschef/

Olof Palme nyvald statsminister 8 oktober 1982, devalverade 16%.

Den 29 september inleddes ett stort valutautflöde när banker och placerare började förvänta sig en devalvering. Den 7 oktober stängde valutabörsen. Dagen efter, den 8 oktober, devalverades kronan med 16 procent. Från början hade devalveringen föreslagits bli 20 procent men efter motstånd från övriga nordiska finansministrar och västtyska Bundesbank blev devalveringen endast 16 procent.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_Palme_II

I maj och juni 1972 förekom ett flertal kritiska utspel mot Vietnamkriget från svenska regeringsmedlemmar. De hade föregåtts av demonstrationer och fackliga och politiska utspel. Under hösten åkte även ambassadören Holland tillbaka till USA. Den 18 december 1972 inleddes så en amerikansk flygoffensiv mot Hanoi. Mer än 100 bombplan (B52or) och över 500 attackplan deltog, och mer än 20 000 ton bomber fälldes under 12 dagar. Det var detta som ledde till att ett kort tal av Sveriges Statsminister Olof Palme, sändes i Sveriges Radio 23 december 1972. Palme sade bl.a:

”Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Palmes_jultal_1972

Här ett av Palmes bästa tal från Val 1982.

3:57 minuter

PS post scriptum

Förresten, tycker jag att det är märkligt att Sverige nu söker medlemsskap i NATO. Var det inte därifrån Olof Palmes mördare kan misstänkas komma ifrån? Det var ju Olof Palme som fördömde USAs bombningar av Hanoi under Vietnamkriget? År 1980 utsågs Palme av FN att medla i kriget mellan Iran och Irak. Vilket land kan man spekulera över, hade en vinning av att förlänga det kriget? Där misstänker jag att man finner Palmes mördare.

Slutligen: En ljus idé. Nu när elen blir dyrare är det utmärkt tillfälle att läsa böcker som lagrats. Det är för mig böcker som är intressanta, drar och lockar.

Text in English or Swedish