Jag är inte politiskt intresserad!

Wednesday, January 15, 2014
Jag är inte politiskt intresserad!
(Due to the difficult Swedish in this little piece, I prefer not to translate it into English.)

En kort uppsats om en vanlig skvallerkärring.

(En ”kvinna” Aasnia, med pipig röst som inte förstår ett dugg av samhället eller influensers vägar.)

Aasnia snattrar som vanligt med sina väninnor:
”Jag är inte politiskt intresserad, men jag tycker att det har blivit för många mårdhundar i skogen de sista åren.”

Ryktet for iväg som en stafettpinne från mun till mun. ”Det finns för många mårdhundar, de måste bort!” Tre månader senare beslutas i Stockholm att mårdhundarna skall utrotas.

Aasnia retar sig på en annan företeelse. ”Män som våldtar borde kastreras!” Tre månader senare införs en ny lag om könsstympning av våldtäktsmän, men också ytterligare en lag som manglats fram i en sorts kohandel, som går ut på att kvinnor som utnyttjar sina män, är otrogna, ljuger och knyllar runt, också skall könsstympas och dessutom förlora vårdnaden av sina barn. Dessutom klubbas ett nytt fångreglemente igenom, som skall tvinga dömda kvinnor att arbeta i gruvor, stenbrott och att bygga vägar och järnvägar. Men det begriper ju inte Aasnia någonting av.

Aasnia som är nyligen frånskild, har aldrig förstått varför någon som gifter sig automatiskt skall erhålla giftorätt, hälften av värdet i det gemensamma boet och förmögenheten. Hon var själv rik när hon gifte sig, men måste skifta ut en stor del av sin förmögenhet efter att mannen knyllat runt och ville skilja sig och gifta sig med en yngre vackrare kvinna och resa på brölloppsresa med hennes pengar. Aasnia blir så ledsen och gråter när hon tänker på denna orättvisa. Detta har hon berättat för sina väninnor.

Tre månader efter hennes klagolåt ändrar parlamentet i Stockholm äktenskapslagen så att den automatiska giftorätten tas bort och ersätts med motsatsen. Alla som gifter sig har inte längre någon giftorätt i den andra hälftens ägodelar eller förmögenhet. Om ett par vill ha giftorätt skriver de ett äktenskapsförord. En sorts omvänd bevisföring..
Aasnia: ”Jag förstår inte politik”
© Olle Johansson

Text in English or Swedish